DIAMANTGUIDE

DIAMANTGUIDE

 

For en ikke-fagmand kan det være svært at se, om den ene diamant er smukkere end den anden, og samtidig er det derfor også vanskeligt at forstå den forholdsvis store prisforskel. Når man imidlertid ved lidt om, hvad fagfolk kalder, ”de 4 C’ er”, vil man bedre kunne

forstå diamanternes spændende verden. Diamanter klassificeres og prissættes internationalt efter de 4 C’ er: Carat, Colour, Clarity og Cut. 

CUT (Slibning)

Slibningen, som til forskel fra de andre C’er, er menneskets mulighed for at fremelske skønheden i diamanten, og det er meget afgørende. Er forholdene (slibet) forkert i stenens proportioner eller fejl i stenens symmetri, kan det ødelægge diamantens ild og brillans.

Slibet på en diamant bestemmer formen på diamanten og der findes mange slibeformer.  Den runde brillantslibningen med 57 eller 58 facetter er den mest kendte, og den slibeform, der giver diamanten sin mest optimale glans.

CARAT (Vægt)

Carat (ct) er en vægtenhed for ædelsten, til forskel fra guldets karat (kt.), som er en lødighedsbetegnelse.
En diamant på 1,00 carat (ca. 6,5mm) vejer præcis 0,20 gram.  Store diamanter er sjældne og kostbare — således er f. eks. en brillant på 1,00 carat langt mere kostbar end ti brillanter på hver 0,10 carat i samme kvalitet.

COLOR (Farve)

Diamanter findes i naturen i mange farver. Langt de fleste smykkediamanter der findes er gullige, brunlig eller grålige, men farvespektret spænder fra hvid/farveløs (som det mest sjældne) til de mere tonede, men også med en stor prisforskel. Diamanters farve klassificeres med navne som River (D-E) (mest sjælden hvid), Top Wesselton (F-G), Wesselton (H), Top Crystal (I), Crystal (J) samt andre navne på gullige nuancer, helt ned til Z. Jo mere farveløs en diamant er, jo mere sjælden er den og derfor også dyrere. 

CLARITY (Klarhed)

I de fleste diamanter findes der små naturlige indeslutninger. Indeslutninger klassificeres ifht. deres størrelse, farve, placering og antal, og benævnes bl.a. Flawless (uden indeslutninger), VVS (very, very slightly included), VS, Si og Piquerede sten, hvor indeslutningerne kan se. Mindre indeslutninger har almindeligvis ikke betydning for stenens skønhed, hvorimod større indeslutninger kan blokere og forstyrre lysets vej gennem diamanten, hvorved den mister brillans.